Att äta enligt en vegansk kost innebär att man äter en kost bestående helt av vegetabilier utan något inslag från djurriket; varken kött, fisk, skaldjur, mjölkprodukter, ägg eller honung som exempel. Därmed innebär en vegankost en större uteslutning av flertalet livsmedel vilket kan riskera brister av olika näringsämnen om individen som äter vegankost inte har kunskap kring de näringsämnen den behöver få i sig för att må bra. Det är extra viktigt för en gravid kvinna eller ammande mamma att få i sig tillräckligt med näring eftersom barnet även påverkas av mammans kostintag. För den gravida kvinnan eller ammande mamman gäller det då att veta var näringen finns i den veganska kosten, samt att hon har koll på att hon får i sig allt hon och barnet behöver. Detta genom att ersätta animaliska produkter med näringsrik mat från växtriket. Den som är gravid eller ammar kan även behöva tillsätta vissa näringsämnen genom kosttillskott eller berikade produkter i de fall den vegetabiliska kosten inte kan ersätta livsmedel från djurriket i näringsväg.

Enligt livsmedelsverket bör följande livsmedel bör helst intas dagligen för kvinnor som äter vegankost under graviditeten och amningen:
Bönor, linser eller andra baljväxter så som kikärter, tofu eller sojaprodukter.
Fullkornsvarianter av bröd, flingor och pasta.
Havremjölk eller sojamjölk, 3-5 deciliter. Du bör som gravida eller ammande välja produkter som är berikade med D-vitamin, kalcium, riboflavin och B12 då detta är näringsämnen som inte finns i stora mängder i vegankost.
Rapsolja då det bidrar med omega-3-fett som bara finns i ett fåtal livsmedel från växtriket.
Algolja. Om kvinnan kan tänka sig att äta fet fisk är det bra, detta då fet fisk innehåller omega-3-fettet DHA. Den som inte vill äta fet fisk kan välja fiskolja eller algolja som alternativ.
Grönsaker och rotfrukter, de bidrar med fibrer och näring, inklusive C–vitamin som underlättar upptaget av järn och zink i den veganska kosten.