top of page

Tips för att inte överäta

Om du upplever att överäter under helgen, gå då tillbaka och tänk på veckan som varit. Att du överäter under helgen kan det ha att göra med att du ätit för lite under veckan. Din kropp känner då att den behöver äta ikapp för att du inte fått i dig tillräckligt med energi under veckan som gått. Vissa upplever även att de blir vrålhungriga på kvällarna och får ett stort sötsug, detta kan då bero på att du inte gett kroppen tillräckligt med energi under dagen.


Upplever du detta ofta? Testa då att börja äta mer regelbundet och fler mål under dagarna. Om du har ätit för lite under dagen så kommer kroppen vilja ha det som ger dig mest energi och den mat som är mest energität. Detta gör att du ofta blir sugen på godis, fika eller liknande vilket ger dig snabb energi och innehåller mycket kalorier.



Arbeta med att bli medveten om vad du äter och följ dina hungersignaler. Ät när du är hungrig och sluta äta när du är mätt. Ge kroppen tillräckligt med näringsrik energi under dagen och fyll på med mat när din kropp säger till dig att du behöver det. Något annat som är viktigt att tänka på är att det är intaget av mat över tid som räknas. Om du äter en tårtbit en gång under veckan kommer det inte ha en så stor påverkan på hela veckans matintag.


Vill du ha fler tips kring hur du kan ändra dina kostvanor? Kika in min Kost och Hälsa guide.

bottom of page