top of page

5 förÀndringar att testa vid utebliven menstruation

Menstruationsstörningar kan uppkomma hos trÀnande kvinnor och kan ses som en fysiologisk anpassning av kroppen pÄ grund av mycket hÄrd belastning. Det kan bland annat bero pÄ stress, lÄgt kaloriintag samt hÄrd trÀning med samtidigt otillrÀcklig energitillförsel.


  1. Ge kroppen den energi den behöver genom tillrÀckligt med mat för dig och ditt dagsbehov

  2. Öka ditt intag av fett i kosten

  3. Öka i vikt eller fettprocent om du ligger lĂ„gt i nĂ„got utav dessa, du behöver inte fokusera pĂ„ vikten om just detta kĂ€nns jobbigt utan det handlar frĂ€mst om att du eventuellt behöver fĂ„ i dig mer energi genom mat

  4. Testa att minska eller att förÀndra sÀttet du trÀnar pÄ

  5. Försök att hantera eventuell stress samt upptÀcka orsaken till att du kÀnner dig stressad


Om en menstruationsstörning uppkommer Àr det viktigt att försöka ÄtgÀrda detta men det Àr inte alltid lÀtt dÄ anledningen till att menstruationsstörningen uppkommit kan grunda sig i flertalet olika anledningar. Menstruationsstörningar kan övergÄ om tillrÀckligt med energi tillförs, alltsÄ om du Àter tillrÀckligt med mat för den trÀning du utför. Alternativt att du minskar trÀningsmÀngden tills du fÄr en balans mellan energiintag och energiförbrukning. För att ÄtgÀrda en menstruationsstörning handlar det mÄnga gÄnger alltsÄ om att Àta mer, trÀna mindre under en period, gÄ upp i vikt eller hantera stress. Detta Àr dock inte alltid helt lÀtt dÄ problemet kanske grundar sig i nÄgot annat vilket gör menstruationsstörningar viktigt att prata om!

bottom of page