top of page

Hur kan jag träna magmuskulaturen vid rektusdiastas?

Både under och efter graviditeten kan du fortsätta att träna din magmuskulatur. När magen växer under graviditeten ökar även avståndet mellan de raka magmusklerna för att ge plats till bebisen i magen. Magens raka magmuskler dras åt sidan vilket gör att det sker ett ökat avstånd mellan de raka magmusklerna. Det ökade avståndet kallas ofta magmuskeldelning, men ett annat ord för det är rektusdiastas. Detta är normalt under graviditeten och alla kvinnor har i slutet av sin graviditet en rektusdiastas.



Träning kring graviditet handlar inte om att du bör undvika en specifik typ av övning utan det handlar om att du ska kunna kontrollera övningen samt utföra den smärtfritt. För just träning av magmuskulaturen så handlar det om att kunna kontrollera buktrycket vid utförande av olika övningar. Vad som kan ske vid rektusdiastas och träning av magmuskulatur är att en ås, utbuktning, uppkommer mellan de raka magmusklerna.


Den här åsen som kan uppkomma är en indikation på att bukväggen inte klarar av att kontrollera buktrycket optimalt. Då bör du utföra övningen på lägre belastning eller testa en annan övning ett tag innan du prövar igen. Så träning av magmuskulatur går jättebra att utföra så länge du har kontroll i övningen och inte ser att en ås uppkommer! Om du upplever att du inte har kontroll i övningen och ser att en utbuktning sker på mitten av magen, utför då andra övningar som du har kontroll över.

bottom of page