top of page

Rekommendationer om träning för gravida

Rekommendationerna för gravida vid träning följer de generella råden som säger att man bör uppnå minst 150 minuter aktivitet på medelintensiv nivå i veckan. Det kan till exempel innebära promenader på medelintensivt tempo trettio minuter om dagen, fem gånger i veckan. Utöver detta rekommenderas även träning av bäckenbottenmuskulatur.

Det går bra att fortsätta träna under hela graviditeten och du bör som gravid fokusera på att träna det som känns bra för kroppen

Det är även viktigt med styrketräning för att kroppen ska orka med att bära barnet både under och efter graviditeten. Generella råd är att fortsätta träna så längre som det känns bra. Om smärta, obehag eller frågor uppstår är det alltid viktigt att ta fysisk kontakt med barnmorska eller fysioterapeut med kompetens inom kvinnohälsa och graviditet.Under graviditet bör du undvika viss typ av träning. Den träning du bör undvika är höghöjdsträning, dykning, träning i ovanligt varm och fuktig miljö samt motorsporter. Du bör även undvika träning som ger risk för fall samt träning som ger risk för slag och sparkar.


Avbryt träningen och sök hjälp av vårdpersonal om du får:

- Blödning från slidan

- Andnöd

- Yrsel

- Smärta över bröstet

- Muskelsvaghet

- Svullnad, smärta eller rodnad över vaden/vader

- Plötslig svullnad av anklar, händer eller ansikte

- Svårt illamående eller kräkning

- Stor trötthet

- Hjärtklappning

- Plötslig smärta i buk eller bäcken

- Känsla eller obehag som du inte känner igen

Comments


bottom of page