top of page

5 förändringar att testa vid utebliven menstruation

Menstruationsstörningar kan uppkomma hos tränande kvinnor och kan ses som en fysiologisk anpassning av kroppen på grund av mycket hård belastning. Det kan bland annat bero på stress, lågt kaloriintag samt hård träning med samtidigt otillräcklig energitillförsel.


  1. Ge kroppen den energi den behöver genom tillräckligt med mat för dig och ditt dagsbehov

  2. Öka ditt intag av fett i kosten

  3. Öka i vikt eller fettprocent om du ligger lågt i något utav dessa, du behöver inte fokusera på vikten om just detta känns jobbigt utan det handlar främst om att du eventuellt behöver få i dig mer energi genom mat

  4. Testa att minska eller att förändra sättet du tränar på

  5. Försök att hantera eventuell stress samt upptäcka orsaken till att du känner dig stressad


Om en menstruationsstörning uppkommer är det viktigt att försöka åtgärda detta men det är inte alltid lätt då anledningen till att menstruationsstörningen uppkommit kan grunda sig i flertalet olika anledningar. Menstruationsstörningar kan övergå om tillräckligt med energi tillförs, alltså om du äter tillräckligt med mat för den träning du utför. Alternativt att du minskar träningsmängden tills du får en balans mellan energiintag och energiförbrukning. För att åtgärda en menstruationsstörning handlar det många gånger alltså om att äta mer, träna mindre under en period, gå upp i vikt eller hantera stress. Detta är dock inte alltid helt lätt då problemet kanske grundar sig i något annat vilket gör menstruationsstörningar viktigt att prata om!

Comments


bottom of page